Troost door een dekentje of een zorgenvriendje

Van het Troostdekentje kregen we een doos vol met gehaakte en gebreide troostdekentjes en zorgenvriendjes, knuffels en hartjes. Troostdekentje heeft afdelingen door heel Nederland. Allemaal vrijwilligers die hun tijd en aandacht willen geven aan mensen met verdriet omdat ze zelf ziek zijn of iemand kennen die ernstig ziek is. Bedankt voor dit mooie gebaar.

Troost en veiligheid

Een knuffel geeft veiligheid als je het dicht bij je kunt houden. Het geeft letterlijk houvast in moeilijke tijden. Je kunt het liefde geven, je kunt ertegen praten, al je geheimen kun je het toevertrouwen. Je knuffel zal het nooit doorvertellen. Voor volwassenen geeft het troostdekentje hetzelfde. Als je een kleedje over je heen legt geeft het warmte, de structuur van het gehaakte kleedje kan houvast geven. En de kleuren kunnen troosten en zelfs wat kleur brengen in eentonige dagen.
En daarbij weten we dat de kleedjes met aandacht zijn gemaakt. Steeds als je het kleedje over je benen legt weet je dat er iemand is geweest die je wil troosten, ook al kennen jullie elkaar niet persoonlijk.

Zorgenvriendje

De vrijwilligers van Troostdekentje maken ook zorgenvriendjes. En die zijn wat ons betreft goed toepasbaar in de complementaire zorg binnen het hospice en in de begeleiding die we jonge kinderen willen bieden. Een zorgenvriendje is een gehaakt of gebreid vriendje voor de kinderen in een gezin waarin ziekte is. De kinderen kunnen een briefje of tekening maken en die in het mondje van het zorgenvriendje leggen. Dit vriendje eet de vraag als het ware op, iets wat op zich al verlichting geeft in de beleving van het kind. Maar het mooie is dat je als ouders het briefje kunt lezen en de vraag of de zorg van het kind op een goede manier kunt bespreken met het kind.

Help mee met het maken van troostkleedjes en zorgenvriendjes

Ben je ook handig met de haak- en/of breinaalden? Misschien wil je je aansluiten bij de grote groep vrijwilligers die dit mooie werk doen. Op de website van Troostdekentje is een pagina gemaakt met daarop de informatie die je nodig hebt om te kijken of dit iets voor je is. Er staat vrij nauwkeurig aangegeven welk materiaal het beste gebruikt kan worden. Knuffels en kleedjes moeten goed gewassen kunnen worden namelijk.
En wie weet troost jij binnenkort iemand je haakwerk. Op Facebook zijn groepen waarin de vrijwilligers elkaar vinden en ervaringen delen.

Kan je zelf niet haken of breien maar vind je dit wel een goed doel? Dan kun je je aanmelden als sponsor. Het is geweldig als je de kosten van wol of de verzendingen voor je rekening wilt nemen.

Troostkleedje en zorgenvriendjes aanvragen

Warm en zacht voor een beetje troost, dat is de slogan op de website van Troostkleedje. Misschien ken je een gezin in je omgeving dat je wat troost wilt geven. Je kunt voor de zieken maar ook voor eventuele kinderen en broertjes en zusjes een knuffelkleedje of een zorgenvriendje aanvragen. Dat kan op deze pagina.

 

Alle berichten in: Nieuws