Wanneer naar het hospice? Wat is een hospice eigenlijk? Op deze pagina vindt u de antwoorden op veel gestelde vragen over het hospice en de zorg die gegeven wordt in het hospice. Staat u vraag er niet bij? Stel hem gerust via het formulier onderin deze pagina.

Wanneer naar een hospice?

De opname in het hospice is mogelijk als iemand ernstig ziek is en een levensverwachting heeft van drie maanden of minder.

Wie stelt de indicatie voor palliatieve zorg?

In het hospice zijn drie verpleegkundigen die mogen indiceren. Belangrijk is dat de huisarts of specialist een schriftelijke verklaring geeft van de medische situatie en levensverwachting. Dus op het moment dat u contact met ons zoekt kunnen we al snel een indicatie stellen of u een ander voorstel doen.

Kunnen mensen ook tijdelijk opgenomen worden in een hospice?

Mensen kunnen ook tijdelijk opgenomen worden in het hospice. We noemen dat respijtzorg. Wel speelt ook hier de levensverwachting een rol. Mensen kunnen tijdelijk opgenomen worden om goed ingesteld te worden op bijvoorbeeld pijnmedicatie of ter ontlasting van de mantelzorg.

Is iedereen welkom in het hospice?

Iedereen is van harte welkom. We proberen onze kernwaarden respect, betrokkenheid, deskundigheid en gastvrijheid iedere dag in praktijk te brengen.

Is het hospice christelijk?

Ja alle medewerkers en vrijwilligers van Hospice De Regenboog werken vanuit de christelijke levensovertuiging. Maar wat uw levensovertuiging ook is, u bent van harte welkom bij ons. Wel vragen we u onze waarden en normen te respecteren.

Kan ik mijn eigen huisarts houden?

Gasten uit de gemeente Nunspeet houden zeker hun eigen huisarts. En verschillende huisartsen uit de regio komen ook naar het hospice als u daar bent. En als dat toch niet lukt dan zijn de huisartsen in Nunspeet bereid om de zorg over te nemen. Iedere gast krijgt dan een ‘eigen’ huisarts.

Wat zijn de kosten?

De verpleging wordt vergoed vanuit de ziektekostenverzekeraar. Palliatieve terminale zorg is namelijk eerste lijnzorg. In de zorgwijzer zou u kunnen kijken hoe uw verzekering de vergoeding heeft geregeld. Hieraan zijn geen kosten verbonden.  Voor de hotelmatige kosten zoals voeding, was, de kamer, wordt een eigen bijdrage gevraagd. De meeste mensen zijn hiervoor verzekerd middels een aanvullende verzekering. Wanneer dit niet het geval is, overleggen we wat de mogelijkheden zijn. De kosten zijn nooit een belemmering om opgenomen te worden in het hospice.

Als iemand bij ons is overleden geven we de laatste zorg. In een thuissituatie gebeurt dat door mensen van de uitvaartonderneming. Vaak vinden nabestaanden het prettig als wij dit uitvoeren of u hierbij assisteren. Deze laatste zorg wordt gefinancierd uit de uitvaart- of begrafenisverzekering. We brengen deze zorg dan ook in rekening bij de uitvaartondernemer. U vindt dit bedrag terug op de specificatie van de uitvaartondernemer. (Soms wordt dit bedrag apart genoemd als kosten die u ons verschuldigd bent. Meestal betaalt de uitvaartondernemer dit bedrag zwijgend aan ons door.)

Kan ik een kijkje komen nemen in het hospice om mij te oriënteren?

Bezoek is altijd mogelijk. Graag na een telefonische afspraak met de coördinator. Een huisbezoek behoort ook tot de mogelijkheden. Ook als dit niet tot opname leidt. Tel. 0341 25 09 62.

Mag er gerookt worden in het hospice?
Vanaf 1 juli 2020 is het hospice rookvrij. Binnen in het gebouw mag niet gerookt worden, ook niet op de gastenkamers.  U kunt roken in onze grote tuin en op het terras bij de gastenkamer. Er kunnen omstandigheden bij andere gasten zijn waardoor we u vragen iets verder de tuin in te gaan om te roken. 

Wat zijn de bezoektijden van Hospice De Regenboog?

Bezoek is van harte welkom in het hospice. Wij hebben geen speciale bezoektijden. Wel vinden we het fijn als er tussen 13.00 en 15.00 uur een rustmoment is. Ook huisdieren mogen op bezoek komen.

Veel gestelde vragen over de zorg in een hospiceIs het de hospice of het hospice

Volgens de meeste woordenboeken en het genootschap Onze Taal is het officieel ‘de hospice’. Maar omdat het hospice zo is ingeburgerd gebruiken de meeste hospices het lidwoord het.

  Stel hier uw vraag waarop u het antwoord nog niet kon vinden.

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.